Online Since 26-Oct-2001
  • Greek
  • English
  • Italian
Welcome
Pension Evelina
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα-Μουσεία
Χρήσιμες Πληροφορίες
Κρατήσεις

Η ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Εκτύπωση

64_hist_photo5Η Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ήταν η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει ο πλανήτης τα τελευταία 10.000 χρόνια. Το μέγεθος της καταστροφής ήταν τόσο μεγάλο που «χτύπησε» και τα γειτονικά, σε ακτίνα 50-60 χιλιομέτρων, νησιά, ακόμη και τη βόρεια Κρήτη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως με το μέγεθος της έκρηξης προέκυψαν περίπου 150 δισεκατομμύρια τόνοι πετρώματος! Αυτά υποστηρίζει ο καθηγητής ηφαιστειολογίας Γιώργος Βουγιουκαλάκης, όπως ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν είχαν καμία δυνατότητα να την εγκαταλείψουν, ενώ εκείνοι των περιοχών του ανατολικού Αιγαίου και της Μικράς Ασίας αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα διαβίωσης. Οι τόποι όπου ζούσαν καλύφθηκαν από λεπτή στάχτη και δοκιμάστηκαν έντονα από τον «ηφαιστειακό χειμώνα» για τα επόμενα δύο -τρία χρόνια. Είχαν δηλαδή να παλέψουν με τη μείωση της ετήσιας γήινης θερμοκρασίας έως και 3° C, αφού οι ποσότητες ηφαιστειακών αερίων προκάλεσαν ψύξη στην τροπόσφαιρα και τη γη. 

Νέα στοιχεία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης που κάθε 20.000 χρόνια φέρνει την καταστροφή

Ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στον κόσμο τα τελευταία 10.000 χρόνια. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία Ελλήνων επιστημόνων, το ηφαίστειο της Σαντορίνης όχι μόνο διέσπειρε στην ατμόσφαιρα 150 δισεκατομμύρια τόνους πετρωμάτων αλλά έφερε στο Αιγαίο πρόωρο χειμώνα. Ο ήλιος κρύφτηκε και η θερμοκρασία στο Αρχιπέλαγος έπεσε σταδιακά, κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου.

Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πρέπει να έγινε το 1613 ή 1614 π.Χ. Οι Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εξερεύνησαν τον τελευταίο καιρό μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island των ΗΠΑ τον βυθό της καλντέρας και τη διαστρωμάτωση του ηφαιστειακού υλικού, που προσέδωσε στη Σαντορίνη τη μορφή με την οποία την γνωρίζουμε σήμερα.

Εκεί ανακάλυψαν αποτυπώματα από φύλλα ελιάς τα οποία είχαν εγκλωβίσει μέσα τους γυρεόκοκκους και σπόρους. Το στοιχείο αυτό τούς έκανε να καταλάβουν ότι η σφοδρή έκρηξη εκδηλώθηκε όταν ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος. Τότε ήταν που η ατμόσφαιρα είχε γεμίσει με γυρεόκοκκους και σπόρους που προέρχονταν από πεύκα, βελανιδιές, αμπέλια, φιστικιές και μυρτιές. Ήταν η τελευταία άνοιξη που το νησί της Σαντορίνης ήταν ενιαίο, από το Ασπρονήσι μέχρι τον Φάρο. Από εκεί λοιπόν άρχισε και η καταστροφή του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης. Τα ερείπια που ανεσκάφησαν έφεραν στο φως κτίρια που οι τοίχοι τους είχαν καμφθεί με κατεύθυνση από βορά προς νότο, γεγονός που υποδήλωσε στους επιστήμονες ότι λίγες μόλις ημέρες πριν από τη μεγάλη έκρηξη προκλήθηκε σφοδρός σεισμός της τάξεως των 7 Ρίχτερ. Ήταν το κρίσιμο χρονικό διάστημα που έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού που διασώθηκαν να επιστρέψουν στον μισογκρεμισμένο οικισμό για να απεγκλωβίσουν όσους δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

Δεν είχαν χρόνο

Οι κάτοικοι αφαιρούν τους ογκόλιθους των οικιών που έχουν καταρρεύσει, τους τακτοποιούν σε ανοικτούς χώρους, και διευθετούν πρόχειρα τα θραύσματα των οικοδομικών υλικών για να κάνουν δυνατή τη διέλευση των συνεργείων διάσωσης. Κάνουν επιλεκτικές παρεμβάσεις σε κτίρια γιατί προφανώς δεν είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Δύο απανωτές εκρήξεις προετοιμάζουν το έδαφος για την τρίτη και πιο καταστροφική έκρηξη. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι στα τελευταία 400.000 χρόνια της δράσης του το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει εκδηλώσει 12 τεράστιες εκρήξεις. Περίπου κάθε 20.000 χρόνια εκδηλώνεται μια τόσο καταστροφική έκρηξη που συνήθως δημιουργεί έναν μεγάλο κεντρικό κρατήρα, μια καλντέρα. Την άνοιξη του 1613 ή 1614 π.Χ. μια τεράστια στήλη από τέφρα αρχίζει να υψώνεται στον ουρανό. Δύο ώρες μετά και ενώ ο εκκωφαντικός θόρυβος δεν έχει κοπάσει η τέφρα και η κίσσηρη (ελαφρόπετρα) που εκτινάχθηκαν από τα έγκατα της γης έχουν ξεπεράσει σε ύψος τα 10 χιλιόμετρα. Αργότερα το ύψος της στήλης φθάνει στα 35 με 36 χιλιόμετρα και οι άνεμοι που πνέουν στη στρατόσφαιρα διασκορπίζουν τον κύριο όγκο του ηφαιστειακού υλικού προς τα νότια και νοτιοανατολικά. Ύστερα από έξι ώρες, ο ουρανός έχει γεμίσει με 4,6 δισεκατομμύρια τόνους μάγματος, το οποίο όταν πέφτει στο έδαφος δημιουργεί στα Φηρά ένα στρώμα πάχους 6 μέτρων. Λίγη ώρα μετά τη μεγάλη έκρηξη η επιβίωση σε ολόκληρη την έκταση του νησιού είναι αδύνατη αφού η συγκέντρωση λεπτόκοκκης στάχτης στην ατμόσφαιρα υπερβαίνει τα όρια της ασφυξίας.

Κύματα 20 μέτρων χτύπησαν τις ακτές της Κρήτης

ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ φάσεις έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων σχηματίστηκε η καλντέρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν παλιρροϊκά κύματα μέγιστου ύψους 20 μέτρων που έπληξαν τις ακτές της Βόρειας Κρήτης. Νωρίτερα το θαλασσινό νερό είχε εισχωρήσει στον κρατήρα και ήρθε σε επαφή με το διάπυρο μάγμα. Η τεράστια ενέργεια που ελευθερώθηκε από την εξάτμιση του νερού συνέθλιψε μεγάλες ποσότητες μάγματος τις οποίες εκτίναξε με μεγάλες ταχύτητες (80-150 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) και θερμοκρασίες 150 με 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώματα τέφρας πάχους έως και 55 μέτρων κατακάθησαν γύρω από τον κρατήρα και πυρακτωμένα νέφη θρυμματισμένου μάγματος χύνονταν στις πλαγιές του κώνου. Η εκτίναξη δεκάδων κυβικών χιλιομέτρων μάγματος υπό τη μορφή τέφρας δημιούργησε ένα τεράστιο κενό στον μαγματικό θάλαμο, κάτω από το κέντρο του ηφαιστείου και σε βάθος μερικών χιλιομέτρων. Το ηφαιστειακό οικοδόμημα κατέρρευσε σε αυτό τον χώρο δημιουργώντας το κεντρικό βύθισμα της καλντέρας. Εκεί περιπλανήθηκαν και οι Έλληνες επιστήμονες για να καταγράψουν το πάχος των προϊόντων της έκρηξης που βρίσκονται στον βυθό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνολικά εκτοξεύτηκαν 60 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος που αντιστοιχούν σε περίπου 150 δισεκατομμύρια τόνους πετρώματος
!

Πως το ηφαίστειο της Σαντορίνης άλλαξε τον κόσμο

Ο παγκόσμιος χάρτης ίσως να ήταν διαφορετικός σήμερα αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν είχε εκραγεί πριν από 3.500 χρόνια, προκαλώντας μία έκρηξη που οι γεωλόγοι θεωρούν ως την ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά.

Το ηφαίστειο της Θήρας δεν δημιούργησε απλά μία τεράστια τρύπα στο νησί της Σαντορίνης, αλλά άλλαξε ριζικά το ρου της ιστορίας της αρχαίας Μεσογείου, όπως ένα τραίνο αλλάζει ράγιες και κατευθύνεται προς μία εντελώς νέα κατεύθυνση. Ο μινωικός πολιτισμός, ο κυρίαρχος πολιτισμός της Μεσογείου εκείνη την εποχή, κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της έκρηξης αυτής, σύμφωνα με τους ιστορικούς, αλλάζοντας οριστικά το πολιτικό τοπίο του αρχαίου κόσμου. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελέστηκαν έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την υφήλιο, φτάνοντας ακόμα και στην Κίνα και ενδεχομένως στη Βόρεια Αμερική και την Ανταρκτική. Με την επική, όμως, καταστροφή συνδέονται και ο θρύλος της Ατλαντίδας και η  ιστορία των Βιβλικών Πληγών με την επακόλουθη έξοδο από την Αίγυπτο. Ιστορικοί και αρχαιολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς την ημερομηνία που εξεράγη το ηφαίστειο της Θήρας, με πιθανή χρονολογία κάπου μεταξύ 1645 και 1500 π.Χ. Από διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις στάχτες που απέμειναν στο βυθό της θάλασσας, βρέθηκε πως όταν εξεράγη το ηφαίστειο, η έκρηξη που προκλήθηκε ήταν η ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα, αλλά οι επιστήμονες είναι σε θέση να κάνουν σύγκριση από τις αναλυτικές καταγραφές της έκρηξης του διάσημου ηφαιστείου Κρακατόα, στην  Ινδονησία, το 1883. Η ισχυρότατη έκρηξη του Κρακατόα σκότωσε πάνω από 40.000 ανθρώπους μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, προκάλεσε γιγάντια τσουνάμι ύψους 12 μέτρων, εκτίναξε λάβα σε διάφορα μέρη της Ασίας, προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υφήλιο και δημιούργησε περίεργα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα για 3 χρόνια. Μαρτυρίες λένε πως η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση 3.000 μιλίων. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας ήταν τέσσερις με πέντε φορές ισχυρότερη από αυτή του Κρακατόα σύμφωνα με τους γεωλόγους, ενώ η ενέργεια της αντιστοιχεί με την ταυτόχρονη έκρηξη εκατοντάδων ατομικών βομβών σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Η έκρηξη συνδέθηκε, όμως, και με τη Βιβλική ιστορία του Μωυσή και την έξοδο από την Αίγυπτο. Οι επιπτώσεις από την έκρηξη του ηφαιστείου θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πολλές από τις Πληγές που περιγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη, συμπεριλαμβανομένων των ημερών σκότους και της μόλυνσης των ποταμών.

Eκρήξεις του Ηφαιστείου     

197 BC Volcano Eruption.
19 AD Volcano Eruption.
46 AD Volcano Eruption.
726 AD Volcano Eruption.
1570 Volcano Eruption.
1650 AD Volcano Eruption (26th Sept-6 Dec)
1707 AD Volcano Eruption(23rd May-17th Jan 1708)
1866-1870 AD Volcano Eruption.
1925 AD Volcano Eruption (11th Aug-1926 AD 21st May).
1928 AD Eruption of the volcano (23rd Jan-17th Mar)
1939 AD Volcano Eruption End Aug-1941 Beg July.
1950 AD Volcano Eruption.(10th Jan-2nd Feb) 
 

 

64_nea_kameni

64_c-fig-3_1950

 64_hist_photo6_0164_dscn5571

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 12.04.10 )